skip to Main Content

“‘Van de Kretenzische Zee naar de Libische Zee’ prijkt als titel op Strava. Het is begin september. Het kwik staat op 25 graden en er staat de hele week een matige wind. Ik ben op weg naar één van de weinig gecategoriseerde cols.

Via de Lassithi hoogvlakte in het Dikti-gebergte heb ik ruim tweeduizend hoogtemeters geklommen voor ik de zuidkust bereik. De klim vanuit Tsoutsouros slingert als een Griekse adder van zeeniveau naar een hoogte van 457 meter. Een kleine maar steile col met bijna altijd een stevige wind op kop. Langzaam laat ik de schittering van de zon op de serene zee achter mij. Weer een colletje afgevinkt.” Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Liggend aan de Middellandse zee en rijk aan historie, is het de meest zuidelijk gelegen Griekse archipel. Verscholen op het eiland liggen een aantal fraaie beklimmingen. Er is meer dan genoeg uitdaging op de geboortegrond van de Griekse god Zeus.

“Hilarisch genoeg zetten veel Grieken regelmatig grote ogen op wanneer je in de bergen fietst”

Vloeken in de kerk

Onbekend maakt onbemind. Wanneer ik Griekenland als fietsbestemming noem krijg ik vaak vragen over de staat van het wegdek en het weggedrag van de Grieken. Menigeen zal versteld staan van het vaak gladde asfalt en de autoluwe wegen in de bergen. Hilarisch genoeg zetten veel Grieken regelmatig grote ogen op wanneer je in de bergen fietst. Ik maak het zelfs mee dat een tegemoetkomende automobilist met zijn vinger naast zijn hoofd rondjes draait, het universele gebaar dat je gek bent J. Fietsen schijnt voor de gemiddelde Griek als vloeken in de (on)orthodoxe kerk te zijn.

Parels

Denk je op Kreta voornamelijk ‘vlak’ te gaan fietsen dan kom je bedrogen uit. Het eiland kent weliswaar veel hoogvlakten, laagvlakten zijn er weinig te vinden. Kreta is enorm bergachtig en heeft drie bergketens; Lefka Ori (Witte Bergen) in het westen, het centraal gelegen Ida-gebergte en het Dikti-gebergte in het oosten. Langs de noordkust is het meer heuvelachtig. In het zuiden rijst de kust steil uit zee omhoog. Hier liggen dan ook de meeste parels van beklimmingen verstopt. Het eiland is maximaal 70 kilometer breed. Met het levendige noorden van Kreta als uitvalsbasis, vragen die parels wel om een stevige retourtje.

“De beloning is een 360-graden panorama uitzicht”

Skinakas

De hoogst geasfalteerde weg leidt naar het Skinakas observatorium op een hoogte van 1.752 meter. De top ligt op de flanken van de Ida Psilorítis, de hoogste berg op Kreta (2.456 meter). Het observatorium is vanuit twee richtingen te bereiken. De laatste 19 kilometer is de enige weg naar boven. Vanuit noordwestelijke richting, halverwege Rethimnon en Heraklion, begint in Mourtzana de ‘korte’ route. Met een gemiddelde stijging van 4,1% fiets je 39 kilometer omhoog. De langste beklimming op Kreta start noordoostelijk in Gazi, net buiten Heraklion. Na ruim 45 kilometer bereik je met een schamele 3,8 % de sterrenwacht. De beloning is een 360-graden panorama uitzicht. 

Asfendilia en Kallikratis

Asfendilia is misschien wel één van de mooiste beklimmingen op het eiland. Vanuit het dorp Mesochori in het centrale zuiden is het een steile aanloop. Elf kilometer later bereik je over goed asfalt tegen een kleine 6% gemiddeld de eindstreep op een hoogte van 979 meter. Het kale landschap levert een waar schouwspel op: Kort na elkaar krijg je 15 van de 21 haarspeldbochten voor de wielen. De Grieken kunnen zich overigens uitstekend meten met andere ingenieurs van onvervalste haarspeldbochten. De klim van Kapsodasos naar Kallikratis staat op een imposante lijst van meest beroemde haarspeldwegen ter wereld. Gelegen in het zuidwesten van Kreta brengen 27 bochten je van zeeniveau naar een hoogte van 800 meter.

Asfendilia, Kreta

 

Lassithi Plateau

Het Plateau van Lassithi is met 25 vierkante kilometer de grootste hoogvlakte op Kreta. De vlakte ligt op ruim 800 meter hoogte ingeklemd tussen twee bergen. De windmolens zijn karakteristiek voor Lassithi. Rondom de vlakte loopt een weg door vele traditionele dorpen. Een bezienswaardigheid is de grot Dikteon in Psychro, waar volgens de legende Zeus geboren zou zijn. De meeste fraaie route is vanuit Chersonissos langs de Aposolemis Dam. Uit de kust schommelt het 15 kilometer lang rond de 2%. De laatste 10 kilometer loopt boven de 6% gemiddeld. Door de toeristische aantrekkingskracht van de Lassithi hoogvlakte is er ook meer drukte op de weg, maar de bestemming maakt veel goed.

Olympic Bike

Wie zijn eigen fiets thuis laat kan op Kreta terecht bij een aantal fietsverhuurbedrijven. Cycling Creta en Olympic Bike bieden voor mountainbikers én wielrenners tevens begeleide fietstochten voor elk niveau. Bij Olympic Bike wordt je ‘reisgenoot’ inclusief vele toebehoren en bij de prijs inbegrepen bij je accommodatie afgeleverd én weer opgehaald. Een T-shirt waarop hun nieuwe naam Kreta Bike staat krijg je gratis toe. Routes zijn online op diverse platforms te vinden. Gebruik ze bijvoorbeeld als basis en trek je eigen plan.

Beste reistijd

Het eiland kent een gematigd klimaat met vrij milde en aangename winters. De beste tijd om op Kreta te fietsen is in de lente en de herfst. Wanneer je echter de Nederlandse winter in gedachten houdt, kun je eigenlijk het hele jaar door prima fietsen op Kreta. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er in deze wintermaanden geen rechtstreekse vlucht naar het eiland vertrekt. De Griekse keuken is een culinair genoegen na elke rit. Goed voor je herstel! Het doktersadvies luidt dan ook: Zoek de Griekse zon op, klik in de pedalen en ontdek Kreta. Kala taxidi!

Voor wie nog meer uitdaging zoekt is er sinds 2016 de meerdaagse cyclosportieve Tour of Crete. Een jaarlijks in mei terugkerend evenement dat bestaat uit zes etappes.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top
×Close search
Zoeken